Wonen en Ruimtelijk ordening
Sociaal Vereveningsfonds
In de Woondeal 2.0 is afgesproken om in nieuwbouwprojecten te streven naar een woningbouwprogramma van 2/3 betaalbare woningen met daarin opgenomen 30% sociale huur. In de praktijk zien we dat in kleine projecten het realiseren van sociale huurwoningen niet altijd beheersmatig en financieel haalbaar is. Om de realisatie van voldoende sociale huurwoningen te stimuleren, kan een Vereveningsfonds ingesteld worden. Hiertoe is een projectopdracht voorgelegd aan het college. Het uiteindelijke resultaat is een Verordening Sociaal Vereveningsfonds waarin kaders vastgelegd worden. Het instellen van een Vereveningsfonds is de bevoegdheid van de gemeenteraad. Na vaststelling van de verordening wordt het fonds opgezet.
Woningmarktonderzoek
Het woningmarktonderzoek is afgerond. Binnenkort wordt deze gepresenteerd aan het college en wordt de raad geïnformeerd.
Beleidsregels sociale huur bij een toegelaten instelling
Onlangs zijn er interne beleidsregels opgesteld die vastleggen dat bij nieuwe woningbouwprojecten sociale huurwoningen ondergebracht worden bij een toegelaten instelling (o.a. woningcorporaties). Verhuur door een toegelaten instelling biedt – gelet op hun doelstelling en relatie tot de gemeente zoals vastgelegd in de Woningwet - de beste randvoorwaarden om de voorraad sociale huurwoningen langdurig voor de beoogde doelgroep beschikbaar te houden. Corporaties hebben immers als primaire taak om sociale huurwoningen te bouwen, te exploiteren en te verhuren aan de doelgroep van sociale huur. Via de prestatieafspraken wordt geborgd dat sociale huurwoningen in de sociale woningvoorraad blijven.
Starterslening
In september wordt in de raad een voorstel behandeld dat de maximale starterslening verhoogt naar € 50.000 en de maximale koopsom vaststelt op 80% van de NHG grens. Dit zorgt ervoor dat de starterslening voor meer mensen bereikbaar wordt en beter aansluit bij de veranderende woningmarkt.
Omgevingswet
De eerste helft van dit jaar is er ten aanzien van de voorbereiding op de invoering van de Omgevingswet vertraging opgelopen. Per 1 juni is er een nieuwe programmamanager aangetrokken. Deze heeft het proces weer goed op de rit gezet. Hierdoor gaan we eind van dit jaar net voldoen aan de minimale eisen die nodig zijn in het kader van de invoering van de Omgevingswet. In komende periode wordt de gemeenteraad voorbereid om in december 2023, 5 verplichte besluiten te nemen over de implementatie van de Omgevingswet. Deze hebben o.a. betrekking op de rollen van het college en de raad.